.

Etablering af biocirkulatorer i tilknytning til væksthuse er klimamæssigt set den bedste brug af teknologien overhovedet. Og samtidig den anvendelse, der har det største afkast. Det er fordi biocirkulationsteknologien har potentialet til at gøre væksthusproduktionen CO2 neutral – uden at fordyre produktionen. 

Men væksthusproduktion er lig med storskala produktion.  Og vi kan lige så godt være ærlige. De anlæg vi kan tilbyde nu er slet ikke store nok til væksthuse. Men det er muligt at skalere biocirkuleringsteknologien til brug for store producenter, så det arbejder vi selvfølgelig på at udvikle. Her taler vi altså skalering op i samme størrelse som et større gårdbiogasanlæg, hvad angår processeret biomasse. Men designet vil selvfølgelig være ligesom de små biocirkulatorer – blot opskaleret gange 10, 15 eller 20 og med mange parallelforbundne enheder. Ved at parallelforbinde kan hver enkelt enhed betragtes som en celle der kan tages ind og ud af drift alt efter det aktuelle behov for varme eller CO2

Alle output fra biocirkulatorer kan bruges direkte ind i moderne væksthuse ved at koble anlæggene sammen med eksisterende ventilationsanlæg, vandingsanlæg og buffertanke til varme. Korrekt dimensioneret vil brug af naturgas eller andre kilder til varmeforsyning stort set kunne ophøre. Når biocirkulatorer dimensioneres efter varmebehovet vil der blive et stort overskud af kompost og gødning – faktisk næsten 10 gange så meget som i f.eks. en tomatproduktions – selv der hvor kompost som vækstmedie er relevant.

Derfor vil biocirkulering i fuld skala kræve samarbejder mellem væksthusproducenter og landmænd og evt. også med kommuner som leverandører af KOD, slam og have-/parkaffald, og som aftagere af fjernvarme den del af året, hvor væksten i husene er stoppet.

Forsyning af væksthuse med energi fra biocirkulering kræver planlægning og god infrastruktur. Det er en selvstændig og kompleks opgave, men en opgave med et stort potentiale. Og udvikling af teknologien til at løse opgaven kræver et tæt samarbejde mellem væksthusgartneri og leverandør. Er du væksthusproducent og interesseret i at vide mere om potentialet i biocirkulering, så kontakt Pia Folkmann på mobil: +45 6154 8666.